+31 (0) 76 205 0501 Contact Us
🡸 Return to Insights
Article
Consumer Acceptance and Plant-Based Alternative

Plantaardige alternatieven zijn de laatste jaren geëxplodeerd in verkoop, maar kampen nu met een stagnatie. Dit heeft voor een groot deel te maken met wantrouwen van de consument in plant-based. Tijdens Free From Functional & Health Ingredients 2022 vertelt Kees van den Heuvel, Trade Marketeer bij Schouten Europe en specialist in plantaardige proteïnen, hoe we de consument weer verder kunnen bewegen richting plantaardig.

 

“De stagnatie is tweeledig uit te leggen”, vertelt Van den Heuvel. “Het consumentenvertrouwen is momenteel laag, als gevolg van de economische situatie waarin we verkeren. Plat gezegd, kunnen we ons geld maar één keer uitgeven en dan kiezen we toch eerder voor producten waarvan we zeker weten dat ze goed zijn. En kiezen we dan toch voor plantaardig en voldoet het product niet aan onze verwachtingen, valt dat dubbel tegen. Zoveel zelfs, dat veel consumenten plantaardig langere tijd volledig links laten liggen.”

 

Dit brengt ons meteen bij de tweede oorzaak, gaat hij verder. “Er is flink wat verschil in kwaliteit in plant-based. En dan bedoel ik voornamelijk smaak-kwaliteit. Fabrikanten en retailers focussen veel op het promoten van de categorie; in het laten zien hoe ‘groen’ en hip producten zijn. Dat heeft wellicht een tijd goed gewerkt in het aantrekken van de consument, maar om die consument ook te behoúden, moeten er meer betere, smaakvollere producten op de markt komen. Uiteindelijk is het tenslotte de consument die de shift naar plantaardig daadwerkelijk moet maken.”

 

In de nabije toekomst is die shift nog niet volledig plantaardig, weet Van den Heuvel. “Zover zijn we nog niet. Maar we kunnen de consument wél naar een eet- en drinkpatroon van 2/3 plantaardige en 1/3 dierlijke eiwitten bewegen. En dat doen we door betere plant-based producten op de markt te brengen.”

 

Ontdek de insights tijdens de conference ‘Consumer Acceptance and Plant-Based Alternatives’. Meer informatie over Free From Functional & Health Ingredients 2022 en het programma: https://amsterdam.freefromfoodexpo.com/home/
 


Schouten Europe, Kees van den Heuvel,

Free From Food 2024

Follow us on social media