+31 (0) 76 205 0501 Contact Us
🡸 Return to Insights
Article
Van suiker verminderen naar suiker vervangen

Dat kan veel beter en gezonder, is de overtuiging van Anderson Advanced Ingredients, die het verminderen en het volledig vervangen van suiker als kernboodschap heeft tijdens de Free From Food Expo op 21 en 22 november in Amsterdam. “We hebben een breed portfolio aan ingrediënten die clean label en gezond zijn, maar voor deze editie van Free From Food focussen we op suikerreductie en -vervanging, omdat daar veel gezondheidswinst is te behalen”, zegt  account manager Lara Koenis.

 

De ontwikkeling van nieuwe generaties natuurlijke suikervervangers zorgt voor meer mogelijkheden. “Traditionele vervangers als inuline of sucralose kunnen bij een te grote dosering maag- en darmklachten veroorzaken en zijn dus beperkt bruikbaar”, zegt Koenis. “Dat risico heeft onze suikervervanger FiberSMART® niet, omdat die is gemaakt uit vezelrijke planten als cassave en mais.”

 

FiberSMART® kan dus meer suiker vervangen, maar is veel minder zoet. “Daarom gebruiken producenten het ofwel in combinatie met suiker of met een andere suikervervanger zoals stevia”, zegt Koenis. “De natuurlijke suikervervanger FiberSMART® verhoogt de bloedsuikerspiegel niet, en dat is bijvoorbeeld voor mensen met diabetes heel interessant.”

 

Allulose komt van nature voor in vijgen, rozijnen, tarwe, ahornsiroop en melasse en is volgens Koenis een belangrijke suikervervanger voor de toekomst. “We wachten nog op goedkeuring van de Europese voedselveiligheidsinstantie EFSA, maar als die er eenmaal is dan is er veel mogelijk”, aldus Koenis. “Allulose heeft de functionaliteit en voor 70% de zoetheid van suiker. Het komt van alle nieuwe suikervervangers het dichtst in de buurt van suiker.”

 

Ook belangrijk: nieuwe generatie natuurlijke suikervervangers zijn clean label. “Ook dit is heel belangrijk”, aldus Koenis. “Sinds de coronapandemie is er veel meer aandacht voor voeding en gezondheid. Nieuwe suikervervangers dragen bij aan bewustwording over de voordelen van suikerreductie en nemen veel wantrouwen weg.”


, ,

Free From Food 2024

Follow us on social media