+31 (0) 76 205 0501 Contact Us
🡸 Return to Insights
Article
Hoe ontwikkelt de healthy food markt zich nu écht?

 

Welke categorieën doen het goed als het aankomt op verantwoorde en duurzame voeding? Wat zijn de minder presterende producten en segmenten, en hoe zwaar weegt de factor prijs nu echt? Tijdens Free From Functional & Health Ingredients 2022 geeft IRI inzicht in deze belangrijke ontwikkelingen. Because facts don’t lie!

 

De globale feiten kennen we tenslotte inmiddels wel: gezondheid en duurzaamheid spelen een steeds grotere rol in het leven van consumenten. Tegelijkertijd worden producten duurder en dit zorgt voor andere afwegingen op de winkelvloer. Maar hoe dit zich nu categorie specifiek vertaalt, is nog minder concreet. Tijdens de expo geeft Manon Verberne, Strategic Insights Analyst bij IRI, daarom inzicht in deze ontwikkelingen. “Op basis van actuele lokale data”, vertelt ze. “En trendontwikkeling in markten die op ons voor lopen, zoals de VS en het UK.”

 

Focus op productgroepen

Met de feiten (data) zwart op wit wordt het voor producenten en retailers makkelijker om op huidige en toekomstige ontwikkelingen in te spelen, vertelt ze. “En hoe. We zien bijvoorbeeld nu al dat sommige retailers in de folders en op de winkelvloer bepaalde productgroepen uitlichten, om hier meer de aandacht op te vestigen. Ook dit is echter nog vrij globaal: vegan, biologisch, suiker- en glutenvrij… Wanneer je beter weet welke producten stabiel blijven verkopen, ook in tijden van recessie, kun je hier nog beter op targetten.”

 

Hoe beweegt de markt zich verder?

De data maken inzichtelijk hoe groot de markt nu precies is en hoe de verschillende onderdelen zich ontwikkelen. “Zero frisdrank bijvoorbeeld”, licht ze alvast een tipje van de sluier, “groeit onverminderd door, en hard. Waar zit hem dit in? Vegetarisch stagneert weliswaar iets, maar blijft vrij stabiel. Blijft dit echter zo met de steeds belangrijker wordende prijsafweging die consumenten maken? Dat zijn belangrijke vragen.”

 

Dergelijke harde cijfers zijn nog niet bekend, durft Verberne te stellen. “Des te interessanter om ze tijdens de Free From-expo uit de eerste hand te horen en ze meteen te kunnen delen met branchegenoten.” De beurs brengt de gehele voedingsmiddelenindustrie bij elkaar, benadrukt ze, “zodat er direct een actuele richting in kan worden geslagen. En er een goede basis kan worden gelegd voor het ontwikkelen en presenteren van de juiste producten. Producten die daadwerkelijk aansluiten op de vraag, en de portemonnee, van de steeds groenere consument.”

 

Ontdek de data en insights tijdens de conference ‘The Development of Health Foods in the Netherlands’. Meer informatie over Free From Functional & Health Ingredients 2022 en het programma: https://amsterdam.freefromfoodexpo.com/home/

 


, IRI Worldwide,

Free From Food 2024

Follow us on social media