▶ Follow Us
🡸 Return to Insights
Article
Free From Expo ondanks aanscherpingen toch een feit

‘Tegen alle verwachtingen in een kwalitatief zeer goede en sfeervolle expo’

 

Ondanks de aangescherpte maatregelen als gevolg van de toenemende coronabesmettingen, opende Free From Food Expo 2021 op 23 november toch haar deuren in de Amsterdamse RAI. De tweedaagse foodexpo kreeg desondanks het vertrouwen van zo’n vierduizend internationale foodprofessionals, die de vakbeurs beschrijven als ‘sfeervol, inspirerend en van hoge kwaliteit’. De volgende Amsterdam-editie staat dan ook al gepland voor najaar 2022.

 

Na een spannende periode periode was de animo en het vertrouwen groot genoeg om van start te gaan, vertelt organisator Ronald Holman van Expo Business Communications. ‘Dankzij ons stevige Covid-19 protocol hebben de we beurs onder de meest veilige omstandigheden toch kunnen voortzetten. In een weliswaar afgeslankte versie hebben we een prettige sfeer weten te creëren en genoeg kwaliteit om de vakbeurs als relevant te bestempelen.’

 

Insights over relevante voedingstrends

De tweedaagse Free From Food Expo draaide om innovatie en duurzaamheid in de voedingsindustrie, met een hoofdrol voor biologisch, vegan en plantaardig en voedingsmiddelen zonder zuivel, toegevoegde suikers en gluten. Producten die door toenemende zorgen over het klimaat en het groeiende besef van het belang van gezonde voeding steeds meer mainstream worden. Om het retail- en foodservice assortiment nog beter aan te laten sluiten op deze vraag en de productontwikkeling te versnellen, creëerde Free From Functional & Health Ingredients 2021 een internationale verbindingsplek voor foodprofessionals uit alle vakgebieden. Van category managers en inkopers, tot fabrikanten, marketeers en voedingstechnologen.

 

Goede vertegenwoordiging Nederlandse en internationale markt

Vanuit de Nederlandse en Belgische markt waren branche breed belangrijke spelers aanwezig, zoals Albert Heijn, Nestlé, Unilever, Carrefour, KLM Catering, Picknick, Click en de snel opkomende quick commerce organisatie Gorillas. Ook brachten landenpaviljoens trends en inzichten van over de hele wereld. Van Oostenrijk, Litouwen en Finland tot Tunesië, de Verenigde Staten en Denemarken, dat wereldwijd vooroploopt in veganistische en vrij van-producten. De Deense ambassadeur Jarl Kåre Frijs-Madsen heeft de expo dan ook geopend.

 

Live ontmoeten

De beurs bracht letterlijk de verbinding die nodig is om de juiste producten op de juiste plek te krijgen, blikt Holman terug. ‘De vraag van consumenten is fors gegroeid. Niet voor niets hebben honderden producenten, merkeigenaren, onderzoekers, universiteiten, voedingsprofessionals, inkopers, diëtisten en bakkers en anderen zich de afgelopen jaren aangesloten bij de Free From-gemeenschap. Elkaar weer eens echt live ontmoeten in een veilige omgeving bracht duidelijk de energie en de inspiratie om de ontwikkelingen naar een nóg hoger niveau te tillen.’

 

‘Bij het merendeel van de exposanten troffen de bezoekers interessante nieuwe producten aan. De exposanten die ik sprak waren enthousiast over de kwaliteit van de bezoekers.

Lenneke Pors-Schot, redacteur Biojournaal

 

‘Thank you for a very well organized exhibition in Amsterdam. Despite the Covid difficulties, it was a great event.’

Dace Cima Steinberga, Foreign Trade Promotion Department of Latvia

 

‘Tegen alle verwachtingen in een goede beurs!’

Bart Willems, Dafco/ Trouw

 

‘In één woord ‘top!’

Helen Hissink, The Mayo Sisters

 

Een goed programma met relevante sprekers, veel variatie en innovatie, een goede mix van A-merken en private label, expertise uit alle lagen van de branche en voldoende leuke, nieuwe merken hebben gezorgd voor een hele hoge kwaliteit, krijgt Holman terug van zowel nieuwe deelnemers als partners van het eerste uur. ‘We hebben dan ook al verschillende herboekingen binnen voor volgend jaar en de Free From Amsterdam editie 2022, op 22 en 23 november, is nu al een feit!’

 

Free From Awards

Tijdens de beurs werden verschillende prijzen uitgereikt aan partijen die in het bijzonder veel betekend hebben voor de ‘free from’-voedingsindustrie en innovatieve nieuwe spelers:

 

Life Time Achievement Award: Kentaur (Zwitserland)

Best Product of The Year Award: Naturli Foods met Vegan Butter (Denemarken)

Best Brand of the Year Award: Bute Island met Diary Free Vegan Cheese: Sheese (Schotland)

Free From Packaging Award: Scoopeasy (Israel)

Newcomer Award of The Year: Madame Cocos met Raw Coconut Pastry (Nederland)

 

Behalve Amsterdam wordt de Free From Food Expo in 2022 ook gehouden in Barcelona, Bangkok en São Paulo.


Expo Business Communications, Expo Business Communications,

Free From Food 2024

Follow us on social media