▶ Follow Us
🡸 Return to Insights
Article
Foodvalley: Versnellen door samenwerking

Om de juiste plantaardige producten sneller op het schap te krijgen, is samenwerking nodig, is de moraal van Konings’ verhaal. Op basis van verschillende onderzoeken, data en praktijkvoorbeelden gaat hij laten zien waarom het zo belangrijk is om als foodsector de handen ineen te slaan.

 

Muren doorbreken

“We zien nog te vaak dat organisaties alles zelf willen doen”, vertelt hij. “Jammer. Want je vindt het wiel onnodig opnieuw uit en ten tweede worden er nog te vaak fouten gemaakt, waardoor de time to market langer duurt.” Met zijn conference hoopt Koning dan ook letterlijk de muren te doorbreken. “Muren tussen productontwikkelaars, leveranciers, producenten… Uiteraard hoeven deze niet volledig naar beneden; iedereen heeft recht op het ‘geheim van de smit’. Maar in de basis moet er echt meer worden gedeeld.”  

 

Sneller op de markt

Hoe effectief samenwerking is in het versneld op de markt krijgen van eiwit-innovaties, heeft The Protein Community in de praktijk ondervonden. Een pilot met 30 mkb-bedrijven in 2017 liet zien dat een goede balans tussen infrastructuur, creativiteit en een diversiteit aan stakeholders (van retailers tot investeerders) leidde tot opschaling en internationalisering. “Inmiddels bestaat de community uit 120 mkb-bedrijven”, licht Koning toe. “Van startups tot MKB en corporates. Waarvan zo’n 30 procent buitenlandse bedrijven betreft.”

 

Samenwerking in de praktijk

Tijdens de Free From-expo gaat Koning dieper in op het succes van The Protein Community en presenteert hij een nieuw product dat voortvloeide uit een samenwerking tussen vijf bedrijven. “Door hun kennis van onder meer lupinebonen, algen en quinoa te bundelen, zijn er nu drie burgers op de markt die de textuur, bite en sappigheid van een reguliere burger evenaren. De burgers zijn geschikt voor zowel retail, foodservice als horeca en kunnen worden gebakken en gefrituurd.”

 

Smaakvolle varianten die de consument helpen bij het vaker kiezen voor plantaardig. “Want we weten allemaal: wanneer een product niet smaakt, koopt men het niet meer. Juist omdat de afzonderlijke ingrediënten elkaar versterken, zorgen ze voor succes.”

 


Foodvalley, Leo Koning, Community Manager

Free From Food 2024

Follow us on social media