+31 (0) 76 205 0501 Contact Us
🡸 Return to Insights
Article
‘Vegan kan veel gezonder’

De milieudruk van de veeteelt en een betere benutting van de beschikbare landbouwgrond om een groeiende wereldbevolking te voeden, zijn belangrijke argumenten voor veganisten. “Ik ben ervan overtuigd dat zij open staan voor gezondere alternatieven”, zegt Yokolma, die onder het merk Eliya’s Lean & Vegan daarop inzet. En dat in de sauzencategorie die geen gezondheidsimago heeft.

Eliya’s Lean & Vegan is een range van zes sauzen: mayonaise, ketchup, kerrieketchup, knoflook, honing-dille-mosterd en fritessaus. “Vegan sauzen bevatten veel verzadigde vetten, suiker en allerlei synthetische smaak- en kleurstoffen en conserveringsmiddelen, die schadelijk zijn voor de gezondheid”, aldus Yokolma, die aspartaam als voorbeeld neemt.

“Het lichaam herkent het als suiker en reageert door insuline aan te maken, maar aspartaam is geen suiker dus loop je bij een structureel te hoog niveau insuline het risico op diabetes type 3.” Een ander voorbeeld is palmvet. “Een wondermiddel om producten de juiste textuur en mondgevoel te geven, maar het is een verzadigd vet en kan tot hart- en vaatziekten leiden.”

Op suiker en vet ontwikkelde Yokolma een veganistisch alternatief. “Een combinatie van stevia en erythritol dat het lichaam niet als suiker herkent en dat op natuurlijke wijze wordt afgevoerd”, zegt hij. “Vet vervangen we door een combinatie van vier natuurlijke zetmelen en plantaardige vezels uit verschillende planten, zoals citrusvruchten.”

De grote uitdaging zit hem in clean label. “Zonder synthetische toevoegingen scoren we beter en zijn we gezonder dan andere vegan-sauzen”, zegt Yokolma. “Maar in mayonaise scoren we qua smaak nog iets minder dan het authentieke, niet-veganistische product. Maar wij werken er hard aan om ook qua smaak het origineel te evenaren.”


, ,

Free From Food 2024

Follow us on social media